Φρέσκια Ελληνική Ρίγανη

Η ρίγανη είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα η Ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare ssp. hirtum-heracleoticum) θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως λόγω της πολύ υψηλής της περιεκτικότητας σε καρβακρόλη, που είναι η κύρια δραστική της ουσία.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων οι οποίες υποστηρίζονται από εκτενείς έρευνες και κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι:

  • θωρακίζει τον οργανισμό σε περιόδους έξαρσης ιώσεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος

  • ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε μύκητες και βακτήρια

  • έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (42 φορές ισχυρότερη από αυτή των μήλων και 12 φορές ισχυρότερη από αυτή των πορτοκαλιών)

Η ιστορία της ρίγανης

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει “χαρά του βουνού” και συμβόλιζε την ευτυχία και την ειρήνη. Η Ελληνική ρίγανη, λόγω των ιδανικών κλιματικών συνθηκών της χώρας μας, περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρβακρόλης, η οποία είναι η κύρια δραστική της ουσία, με αποτέλεσμα να θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ναυάγιο 2400 χρόνων αρχαίου Ελληνικού πλοίου κοντά στη Χίο, βρέθηκαν αμφορείς γεμάτοι με «πολύτιμο αιθέριο έλαιο ρίγανης» οι οποίοι μεταφέρονταν για να διατεθούν σε άλλες χώρες.

Η ρίγανη έχει 42 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα και 12 φορές ισχυρότερη από τα πορτοκάλια και κατατάσσεται στη λίστα με τις οχτώ μεγαλύτερες πηγές οργανικού σιδήρου, μαζί με το συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα αυγά. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης που παρασκευάζεται από το συγκεκριμένο είδος ρίγανης (Vulgare hirtum – heracleoticum) έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παρουσιάζει ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων.

Επιστημονικός οδηγός της φαρμακοποιού – φυσικοπαθητικού, Αγγελικής Ζαζάνη για τις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου της ρίγανης

Πατήστε την εικόνα δεξιά  για να ανοίξει το PDF →

Συχνές ερωτήσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο ρίγανης με ασφάλεια έως και 2 μήνες συνεχόμενα. Προτείνεται η διακοπή της θεραπείας για 1 εβδομάδα, μετά από 2 μήνες συνεχόμενης λήψης ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Μπορείτε να λαμβάνετε ταυτόχρονα αντιβιοτικά με αιθέριο έλαιο ρίγανης. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει δράση κατά της μικροβιακής αντοχής που προκαλούν τα συνθετικά αντιβιοτικά.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης.

Όταν χρησιμοποιείται στις συνιστώμενες δόσεις η χρήση αιθέριου ελαίου ρίγανης είναι απολύτως ασφαλής. Η υπερδοσολογία μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα και να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.