Για να προλάβετε την ονυχομυκητίαση, πρέπει να προσέχετε όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστους χώρους στους οποίους μπορεί να έρθετε σε άμεση επαφή με βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς.

Η ονυχομυκητίαση παρουσιάζεται πιο συχνά στα νύχια των ποδιών παρά των χεριών. Γενικά, δίνουμε λιγότερη προσοχή στο καθάρισμα των ποδιών, αφού συνήθως τα καλύπτουμε.

Συμπτώματα της ονυχομυκητίασης

Αν και συνήθως η εξάλειψη της ονυχομυκητίασης θεωρείται μια αισθητική παρέμβαση για τη βελτίωση της εμφάνισης των νυχιών, η ονυχομυκητίαση σε πολύ προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, που αντιμετωπίζεται δύσκολα. Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της μόλυνσης από μύκητες ώστε να εξαλείφονται οριστικά.

Παρόλο που το κύριο σύμπτωμα της μόλυνσης από μύκητες δεν είναι ο πόνος, μπορεί να παρουσιαστεί σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Μερικά πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρατηρούνται στα νύχια είναι τα εξής:

  • πάχυνση
  • αλλαγή του χρώματος σε πιο σκούρο ή κιτρινωπό
  • δυσάρεστη οσμή
  • ξεφλούδισμα
  • αδυναμία και σπάσιμο

Τα σημάδια αυτά εμφανίζονται πιο συχνά στο σημείο όπου τα νύχια συναντούν το δέρμα. Παρατηρείται κυρίως μια λευκή κηλίδα, το μέγεθος της οποίας αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Αιτίες

Η αιτία για την εμφάνιση της ονυχομυκητίασης είναι ένας μύκητας που είναι γνωστός ως Candida albicans. Ο μύκητας αυτός εξαπλώνεται με άμεση επαφή, έτσι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσής του είναι οι εξής:

  • Το να περπατάτε ξυπόλυτοι σε δημόσιους χώρους.
  • Το να πάτε σε κάποιο κέντρο περιποίησης νυχιών χωρίς να φέρετε τα δικά σας αντικείμενα και το να χρησιμοποιείτε τα αντικείμενα κάποιου άλλου.
  • Το να φοράτε παπούτσια που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν υπερβολικά, επειδή αυτό βοηθάει τα βακτήρια να αναπαράγονται πιο εύκολα.
  • Το να μη στεγνώνετε καλά τα πόδια σας. Επίσης, αν έχετε μακριά νύχια, το νερό παραμένει περισσότερη ώρα παγιδευμένο σε αυτά.
  • Η μειωμένη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και το άγχος.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι ότι, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται, η ονυχομυκητίαση εξαπλώνεται περισσότερο, επομένως αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα.

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι, όταν παρουσιάζεται κάποια ασθένεια και δεν την αντιμετωπίζουμε, με τον καιρό εμφανίζονται μεγαλύτερα προβλήματα. Επομένως, ιδανικά θα πρέπει να δίνουμε προσοχή με το που εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια.

Αντιμετώπιση

Αιθέριο έλαιο ρίγανης

αιθέριο έλαιο ρίγανης

Οι ουσίες που περιέχει το αιθέριο έλαιο ρίγανης διαθέτουν απίστευτες αντιμυκητιακές ιδιότητες για την εξάλειψη της ονυχομυκητίασης. Η χρήση του επαναφέρει την υγιή και ανανεωμένη εμφάνιση των νυχιών.

Το Wild Oregano oil 10% της εταιρίας oregano4life είναι αιθέριο έλαιο βιολογικά καλλιεργούμενης στην Ελλάδα ρίγανης (Origanum vulgare heracleoticum) σε οργανικό ελαιόλαδο με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδροξυτυροσόλη (15mg – 20mg ανά 20g ελαιόλαδου).

Εξωτερική εφαρμογή: εφαρμόστε
ανάμεσα από τα δάχτυλα και πάνω στα
νύχια αρκετές σταγόνες από προϊόν με
10% αιθέριο έλαιο ρίγανης σε βιολογικό
ελαιόλαδο 3 φορές την ημέρα για του-
λάχιστον 3 μήνες.

Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας!