ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
φαρμακοποιός

Γράφει η Κυριακή Ξενικού, Φαρμακοποιός – Χημικός, M.Sc. στην ανόργανη βιοχημεία.

Όπως αναφέρει η φαρμακοποιός Κυριακή Ξενικού, η ρίγανη είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα.
Βασικά από τα θρεπτικά στοιχεία της ρίγανης, αποτελούν οι βιταμίνες A, C, K, μαζί με μεταλλικά στοιχεία όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο, όπως επίσης και το ασβέστιο. Επιπλέον θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 και τα φλαβονοειδή δίνουν στη ρίγανη συμπληρωματικές ευεργετικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης πέραν της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής και αντιπαρασιτικής δράσης διαθέτει και αντιαλλεργική δράση, βοηθώντας τον οργανισμό να αντιδράσει με καλύτερο τρόπο όταν έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα, η μούχλα και άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες.

Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και το ροσμαρινικό οξύ που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο ρίγανης ανακουφίζουν από τη φαγούρα και τη ρινική συμφόρηση που συχνά προκαλούν οι αλλεργίες.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοηθάει και για τα δερματικά εκζέματα και εξανθήματα. Τα εκζέματα είναι φλεγμονές του δέρματος που εμφανίζονται στα παιδιά και συχνά συνδέονται με αλλεργία και έχουν μολυσματικό χαρακτήρα. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με τις αντιμικροβιακές αλλά και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα εκζέματα καθώς και τη φαγούρα και την ενόχληση που προκαλούν. Τα εξανθήματα επίσης δημιουργούνται πολύ συχνά από αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και από παράσιτα ή μύκητες, τα οποία παράγουν τοξίνες και προκαλούν τα εξανθήματα. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τους, εφαρμόζοντάς το στις εξανθηματικές περιοχές.

Η υψηλή περιεκτικότητα, του αιθέριου ελαίου ρίγανης, σε καρβακρόλη (>86%) και η χαμηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη (<3%) προσδίδουν τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης στον ανθρώπινο οργανισμό.

αιθέριο έλαιο ρίγανης

Wild Oregano oil 100% (10ml)

• Από φρέσκια Ελληνική ρίγανη 100% βιολογικής καλλιέργειας
• Ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (>86%)
• 100% απόσταξη ξηρού ατμού

Το Wild Oregano oil 100% είναι αιθέριο έλαιο βιολογικά καλλιεργούμενης στην Ελλάδα ρίγανης (Origanum vulgare heracleoticum) που αποστάζεται αποκλειστικά με ατμό, χωρίς χρήση διαλυτών και άλλων χημικών ουσιών. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (>86%) και η χαμηλή του περιεκτικότητα σε θυμόλη (<3%) προσδίδουν τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης στον ανθρώπινο οργανισμό.

αιθέριο έλαιο ρίγανης

Wild Oregano oil 10% (30ml)

• Από φρέσκια Ελληνική ρίγανη 100% βιολογικής καλλιέργειας
• Ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (>86%)
• 100% απόσταξη ξηρού ατμού

Το Wild Oregano oil 10% είναι αιθέριο έλαιο βιολογικά καλλιεργούμενης στην Ελλάδα ρίγανης (Origanum vulgare heracleoticum) σε οργανικό ελαιόλαδο με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδροξυτυροσόλη (15mg – 20mg ανά 20g ελαιόλαδου). Η υδροξυτυροσόλη είναι αντιοξειδωτική πολυφαινόλη και βρίσκεται στους καρπούς και στα φύλλα της ελιάς (Olea europaea L.). H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει αναγνωρίσει την ευεργετική δράση της υδροξυτυροσόλης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.